Solceller

Analys, leverans & installation – till hus, större fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.

Solceller från världsledande leverantörer. Vi lägger fokus på helheten för att ge dig en kvalitativ lösning. Då kan vi garantera en säker installation som håller många år framöver.

Boka platsbesök

Går du i solcellsfunderingar men vet inte riktigt vart du ska börja? Då är ett kostnadsfritt platsbesök en bra start. När du kontaktar oss hjälper vi dig med allt som behövs.

Med oss får du solceller av kvalitet.

Varmitek tar fullt ansvar och erbjuder nyckelfärdiga solcellsanläggningar till privata hushåll & fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och lantbruk. Vi arbetar på en lokal marknad i nordvästra skåne för att kunna inbringa en professionell service och kontakt med våra kunder. Vårat mål är att skräddarsy anläggningarna på ett optimalt vis ut efter kundens preferenser. Vi sköter hela processen från start till mål, allt från konsultering, byggnadsöversikt och platsbesök till färdig installation och uppföljning. Vi samarbetar med världsledande tillverkare och grossister för att upprätthålla högsta kvalitet på alla våra solceller, växelriktare, stativsystem och kringprodukter.

30 år i miljö och energibranschen

Med över 30 år i branschen har vi installerat hundratals solcellsanläggningar runt om i nordvästra skåne. Vi har lärt oss att hantera alla sorters takkonstruktioner på ett enkelt, tryggt och kostnadseffektivt sätt.

Säker installation

Vi erbjuder långa garantitider och sköter allt pappersarbete. Det ska vara tryggt att installera solceller med oss.

glödlampa förnybar energi

Vi sköter hela processen

Från analys, pappersarbete och offert till leverans, ställningsbygge och installation. Med Varmitek får du allt.

Helheten i fokus

Solceller som passar alla typer av behov. När dina solceller är monterade finns vi alltid kvar med stöd och support.

solaredge logo
trina solar logo
axitec logo
luxor logo
fronius logo
k2 systems logo
Solceller på marken

Solceller för större projekt.

Vi är erfarna projektledare inom solceller och tar ditt projekt från start till mål med bästa möjliga resultat. Vi sköter allt från analys, beräkningar och solcellsbidrag till leverans, installation och service. Vi kan sköta projekt för bostadsrättföreningar, större fastighetsprojekt och installationer på lantbruk. 

– Helthetskoncept
– Leverans, installation och service
– Säker investering
– Hög avkastning
– Minst 25 års effektgaranti

Kontakta oss så kommer vi ut på ett platsbesök för att se över just dina förutsättningar.

Solceller för hus och villa.

Det ska vara enkelt att installera solceller, därför sköter vi allt från start till mål. Vi erbjuder nyckelfärdiga solcellsanläggningar av högsta kvalitet och arbetar enbart med noga utvalda samarbetspartners på en lokal marknad. Vårat mål är att du ska få en skräddarsydd anläggning, baserad på dina preferenser. Vad är ditt mål? Solceller bidrar till en lägre elräkning, en större kontroll över den privata energiförsörjningen och du som kund gör ett aktivt val av förnybar energi, för en bättre framtid. 

– Installerat och klart på 1-3 dagar
– Säker investering
– H
ög avkastning
– 15 års produktgaranti
– Minst 25 års effektgaranti

Vi hjälper dig hela vägen, kontakta oss idag så kommer vi ut på ett kostnadsfritt platsbesök.

Solceller på marken

Boka platsbesök

Går du i solcellsfunderingar men vet inte riktigt vart du ska börja? Då är ett kostnadsfritt platsbesök en bra start. När du kontaktar oss hjälper vi dig med allt som behövs.

Installera solceller? – Så här går det till.

Vi gör det enkelt att installera solceller!

1. Platsbesök

Allting börjar med en initial kontakt, antingen är det ni som kontaktar oss genom något av våra formulär eller via telefon och mejl. Det händer även att vi kontaktar er, med grund i offertföfrågningar från tillverkare och andra organ där vi finns med som installatör och leverantör av solceller. I denna kontakt kommer vi överens om ett datum och tidspann som fungerar för ett platsbesök. Under platsbesöket för vi en dialog om ert behov, vilka solceller som fungerar för er, vilken växelriktare som passar och vilket stativsystem som kommer behövas. Vi gör även en analys av er byggnad för att ta fram rätt underlag, vad gäller skuggor, vinklar, höjder och bredd. Detta hjälper oss att ta fram rätt antal, effektstorlek och installationsomfattning.

2. Offert

Idag finns det mängder av olika solceller, växelriktare, montagesystem och tilläggsprodukter på marknaden. Därför är det ytterst viktigt att samla in rätt information vid platsbesöket och skapa en nyckelfärdig och noggrann offert. I vår offert får ni tillgång till all information som behövs för att ta ett välgrundat investeringsbeslut. Ni får tydliga kalkyler på vad er solcellsanläggning kommer generera i inkomster, besapring och för miljön. Viktigast av allt är att ni får en detaljerad översikt av kostnader, vad som ingår och när installationen kommer ske.

3. Installation

När allting är på plats och offerten är godkänd bestämmer vi ett datum för installation. Vi på Varmitek sköter hela projektet från start till mål och gör det enkelt för er som kund. Vi har egna montörer som har alla de cetifikat som behövs för att göra en säker installation. I vissa fall får vi ta in externa partners som sköter kranlyft, ställningsbyggande och elektriska installationer, men vi står som projektledare och ser till så att allting sköts till punkt och prickar. Med 30 år i branschen har vi ett stort nätverk at lokala partners som är bäst på det de gör.

Rekommenderade produkter…

Vi har ett brett och flexibelt sortiment av solceller, växelriktare och stativsystem från välkända leverantörer. Som oberoende leverantör kan vi leverera precis det du vill ha. Nedan kan du läsa om de produkter vi rekommenderar.

Solceller från Trina Solar

Solceller från Trina Solar håller en hög kvalitet och är mycket populära i Sverige. De har ett mycket brett produktsortiment och kommer ständigt med nya innovationer. Deras solceller har en lång effektgaranti på upp mot 25 år och tillverkas i Kina. Vi hjälper dig att hitta de senaste Solcellerna från Trina Solar. Du kan läsa mer om deras nuvarande och kommande produkter på deras webbplats.

trina solar logo

Solceller från Axitec

Axitecs monokristallina premium X HC är en väldigt kvalitativ och snygg solcellspanel som passar alla typer av hus. Denna panel är uppbyggd med så kallade halvceller som gör solcellerna extra tåliga för skuggiga partier. Solcellerna är tillverkade i tyskland, har långa garantier, bra prestanda och hög nominell effekt.  Läs mer om Axtiecs solceller på deras webbplats.

axitec logo

Solceller från Luxor

Vår exklusivaste produkt är Luxor bifacial half cell. Detta är en monokristallin glas-glas-solcell som håller extremt hög kvalitet blandat med sin fantastiska bifacial funktion, vilket ökar effekten med upp mot 25%. Bifacial teknologin absorberar nämligen även den solinstrålning som studsar på taket underifrån. Detta tillsammans med skyddet i glas-glas (Glas över, glas under) ökar prestandan och livslängden. Denna panel är även uppbyggd med så kallade halvceller som gör solcellerna extra tåliga för skuggiga partier. Solcellerna är tillverkade i tyskland, har långa garantier, bra prestanda och hög nominell effekt. Läs mer om Luxors solceller på deras webbplats.

luxor logo

Växelriktare från SolarEdge

Med en växelriktare och effektoptimerare från SolarEdge får du full kontroll över ditt solcellssystem. Växelriktaren omvandlar likströmmen till växelström på ett effektivt vis. Den minskar påverkan från skuggiga partier med hjälp av smarta effektoptimerare, som placeras under varje solcellspanel. SolarEdge är ett kvalitativt varumärke som vi är oerhört trygga med. Här kan du läsa mer om växelriktare från SolarEdge. Du kan även läsa mer om effektoptimerare från SolarEdge.

solaredge logo

Växelriktare från Fronius

Fronius Symo är en växelriktare som håller hög kvalitet och är den växelriktare vi säljer när effektoptimerare inte behövs. Fronius växelriktare finns i alla typer av storlekar och går att anpassa efter solcellernas totala effekt. Den är enkel att hantera och går att koppla samman med en digital integration för att följa systemet via mobilen. Detta varumärke har funnits länge på marknaden och vi är trygga med installationen. Här kan du läsa mer om växelriktare från Fronius

fronius logo

Växelriktare från KACO

När det gäller att maximera din solenergiproduktion och säkerställa pålitlig prestanda, är KACO växelriktare det ledande valet för din solcellsanläggning. Med en enastående kombination av hög kvalitet, anpassningsbarhet och intuitiv användning är KACO växelriktare en pålitlig partner på din väg mot en grönare framtid. Här kan du läsa mer om växelriktare från KACO.

fronius logo

Stativsystem från K2 systems

K2 Stativsystem utvecklar banbrytande och funtionella monteringssystem för solceller. Deras monteringslösningar är mycket kvalitativa, säkra och enkla att använda. K2 stativsystem har lösningar som går att applicera på allt från takpannor till pappatak. Vi har arbetat med dessa system under fler år och är trygga och kompetenta med deras lösningar. Här kan du läsa mer om stativsystem från K2. 

k2 systems logo

Med solceller får du en säker investering

Med solceller producerar du egen naturlig el med hjälp av solens strålar. Det genererar en snittavkastning på 8% om året och 11 % efter 25 år.

11%

Avkastning i minst 25 år

FAQ

Här gör vi livet enklare för dig som har frågor om solceller.

Hur fungerar solceller?
  • Idag används solceller för fastigheter, villor, företag och offentliga byggnader. Vanligast är att man har solpaneler på taket som en kompletterande energikälla.
  • När solens strålar träffar solcellerna uppstår elektrisk spänning mellan framsidan och baksidan av cellen. Genom att koppla en ledning mellan fram och baksida på cellen bildas ström i form av likström. För att elen ska kunna användas behövs en växelriktare som omvandlar likström till växelström.
  • Solcellerna har ingen möjlighet att spara den el du inte använder, men du kan komplettera dina paneler med batterier för att ha energi även när solen gått ner. Du kan också sälja din överskottsel. Genom att mata in överskottselen på elnätet kan du sälja den till ett elbolag.
  • Solcellerna kräver mycket lite underhåll eftersom det inte finns några rörliga komponenter som kan krångla. Panelerna behöver inte rengöras eftersom dess verkningsgrad endast i liten utsträckning påverkas av smuts.
Är det bra att äga solceller?
  • Solceller bidrar till en lägre elkostnad då solenergin är billigare än den el som finns i det allmänna elnätet. Du kan dessutom sälja det överskott du producerar och inte använder.
  • Framtidens energiförbrukning är oviss med en negativ syn på fossila bränslen, samtidigt är kärnkraften på nergång och denna kombination kan mycket väl leda till ökade energipriser. Med solceller tar du kontroll över din egen energiförsörjning och framtida energipriser
  • Sverige har ett mål om att bli 100 procent förnybart innan år 2040, genom att installera solceller är du en bidragande faktor till att målet uppfylls. Du förbättrar samtidigt miljön och är en förebild för vår gemensamma framtid.
Får jag skattereduktion på solceller?

Den el som ni inte använder matas ut på elnätet, ni får även betalt av för denna el av ert elhandelsföretag. Alla mikroproducenter får även en skattereduktion på ytterligare 60 öre per kWh el som ni inte använder själva, detta kommer färdigtryckt på inkomstdeklarationen. Ni som kund får även ett elcertifikat på den sålda elen då det är förnybar energi och inbringar en nätnytta. 

För att förenkla för dig som kund: Låt säga att du producerar 22 000 kWh under ett år men enbart använder 20 000 kWh så har du rätt till skattereduktion på 20 000 x 0,6 = 12 000 kronor.

Hur mycket el ger solceller?

Det finns flera olika faktorer som spelar in och därför är det svårt att ge ett klart svar. Faktorer: Årlig solinstrålningen, lutning och riktning på panelerna, skuggning, temperatur, nedsmutsning, snöteckning etc.

De solcellsmoduler som är vanligast på marknaden i dag har en verkningsgrad på mellan 17–20 procent. Det innebär att 17–20 procent av solenergin som träffar solcellsmodulen omvandlas till el, medan resten reflekteras eller blir till värme. Ytterligare en del av energin går förlorad i systemet innan elen kan användas, vilket innebär att 16–19 procent av solens energi blir användbar el. Med dessa verkningsgrader ger en kvadratmeter solceller 160–190 watt en solig dag i Sverige.

En villaanläggning har normalt en kapacitet på 1–10 kilowatt (kW). I söderläge utan skuggning levererar en kW i Sverige typiskt mellan 800–1100 kWh/år och upptar runt 6 – 7 kvadratmeter.

Faktorer som påverkar den årliga produktionen är följande:

  • Solinstrålning (Kolla din solinstrålning: https://kartor.helsingborg.se/solkartan/#)
  • Riktning och lutning på panelerna (Söderläge och en vinkel mellan 35–50 grader är optimalt)
  • Skuggning (Skuggor kan begränsa systemet)
  • Temperatur (Högre effekt vid lägre temperatur, därför är Sverige optimalt)
  • Snötäckning och nedsmutsning (Med bra lutning glider snön av självmant och snö tillsammans med regn rengör solcellerna)
Hur fungerar solceller på vintern?

Solen står lägre på vintern och därför blir infallsvinkeln sämre, detta påverkar energiproduktionen. För att solpanelerna ska kunna generera så mycket el som möjligt bör de hållas snöfria. Monteras panelerna i rätt vinkel glider större snömängder av och därför rekommenderar vi dig som kund att inte ta dig upp på taket p.g.a. fallrisk.

Behöver jag bygglov för solceller?

Solcellssystem behövs i vissa fall inte något bygglov fr.o.m. 1/8–2018, följande principer gäller: 

  • Bygglov för solceller som ligger tätt mot taket på en- och tvåbostadshus behövs inte.
  • Om du sätter solcellerna på en ställning behövs bygglov.
  • Det krävs bygglov på kulturhistoriska byggnader. 

Vi har koll på byggloven så tveka inte att fråga om du behöver hjälp.

Vilka garantier har era solceller?

Vi på Varmitek Energisystem AB arbetar enbart med ledande leverantörer och produkter av högsta kvalitet. 

Produktgarantier är följande:

  • Axitec solceller: 12 år
  • Trina solceller: 10 år
  • Fronius växelriktare: 7 år
  • SolarEdge växelriktare: 12 år 

Det ingår även en effektgaranti:

  • Axitec solceller: 85 procent under 25 år.
  • Trina solceller: 80 procent under 25 år.

Installationsgaranti:

  • Installation: 3 år
Passar mitt tak för solceller?

De flesta tak lämpar sig för montering av solceller. Bäst förutsättningar har ett tak i sydlig riktning med en lutning på 30–50 grader, som inte skuggas av andra fastigheter, skorstenar eller höga träd. Även tak riktade mot väster eller öster, med en annan lutning, kan lämpa sig för montering av solceller. Vi erbjuder dessutom optimerade lösningar för solceller på tak som skuggas delar av dagen.

Hur fungerar solcellsbidraget?

Regeringen har valt att stötta utbyggnaden av solceller. För att få stödet gäller följande: 

  • Från och med 1 januari 2018 är stödnivån för samtliga sökande maximalt 30 procent (material och arbete).
  • För privatpersoner måste ansökningen vara inne senast sex månader efter avslutad installation.
  • För företag måste ansökan skickas in innan beställning av anläggning.
  • Stödet ges till alla typer av aktörer, både företag och offentliga organisationer samt privatpersoner.
  • Stödet omfattar installation av alla typer av nätanslutna solcellssystem och solel/solvärmehybridsystem. Installationen ska vara slutförd senast 31 december 2020.
  • Högsta möjliga stöd per solcellssystem är 1,2 miljoner kronor och de stödberättigande kostnaderna får maximalt uppgå till 37 000 kronor plus moms per installerad kilowatt elektrisk toppeffekt.
Får jag elcertifikat?

Elcertifikat är ytterligare ett stödsystem för att öka installationerna av förnybar energi i samhället. Enkel förklaring är att producenter av förnybar energi tilldelas elcertifikat. Producenter av icke-förnybar energi måste köpa el-certifikat för att täcka upp produktionen av icke förnybar el. Elcertifikaten skapar därmed en marknad där priset blir beroende av utbud och efterfrågan. Normalt landar priset ofta runt 10 öre/kWh.

Vad händer med överskottselen?

Alla som på årsbasis använder mer el i hushållet än vad som produceras av solcellerna har rätt att sälja elen de timmar de har ett överskott. Den solel som matas ut på elnätet säljs till en elköpare, som i regel är ett elbolag. Då de erbjuder olika priser kan det löna sig att undersöka vilka som betalar mest, och även byta elköpare under solcellernas livslängd. Det är vanligt att elköparna erbjuder att betala det så kallade spot-priset, vilket är marknadspriset för el och det ligger oftast mellan 25 och 40 öre.

Alla mikroproducenter får även en skattereduktion på ytterligare 60 öre per kWh el som ni inte använder själva, detta kommer färdigtryckt på inkomstdeklarationen. Ni som kund får även ett elcertifikat på den sålda elen då det är förnybar energi och inbringar en nätnytta.

För att förenkla för dig som kund: Låt säga att du producerar 22 000 kWh under ett år men enbart använder 20 000 kWh så har du rätt till skattereduktion på 20 000 x 0,6 = 12 000 kronor.

Monokristallina eller Polykristallina solceller?

Polykristallina är ofta blåspräckliga medan monokristallina ofta är svarta. Rent tekniskt består polykristallina av flera kristaller medan monokristallina solceller enbart består av en kristall. Monokristallina är en mer avancerad produkt och därför blir priset vanligtvis högre, detta kompenseras dock ofta av en högre effektivitet gentemot de polykristallina solcellerna.

Hur mycket el säljs?

När du har installerat ett solcellssystem så är det din nätägares skyldighet att byta din elmätare till en ny som kan mäta el i båda riktningarna. Denna mätare fungerar precis som din vanliga el-mätare, den läser av hur mycket el du har köpt samt hur mycket el du har lyckats mata ut på el-nätet. Elbolagen köper med andra ord elen av dig och det kommer sedan visas på era fakturor.

Du kan även läsa av din växelriktare genom en enkel applikation i din platta, mobil eller dator. Där kan du se hur mycket el som produceras, hur mycket el du matar in på elnätet samt hur mycket du använder själv.

Hur många solceller behövs?

Vi på Varmitek Energisystem AB har ambitionerna och visionerna om att leverera energisystem som kan hjälpa dig att bli självförsörjande på el. Vi är dock inte där än, produktion av el genom solceller varierar nämligen utifrån solinstrålning och därför bör systemet betraktas som ett komplement till din befintliga energiförsörjning. Det finns möjlighet att komplettera sitt system med ett batteri för en jämnare försörjning och lagring när solen inte skiner. I dagsläget anser vi att det allmänna elnätet utgör denna lagring och därför behöver inte kunden installera batterier. 

Hur stort system som du behöver beror på flera olika faktorer, dels på hur mycket el du förbrukar, men även vilka förutsättningar som finns där du tänkt sätta solcellerna. I södra Sverige, där vi på Varmitek Energisystem AB opererar, genererar ett system på cirka 6000 watt cirka 6000 kWh per år. För att komma upp i ett system som inbringar 6000 watt behövs runt 20–23 stycken solpaneler.  Vi på Varmitek Energisystem AB har koll, kontakta oss. Vid ett större system behövs även säkringsnivån tas hänsyn till. Det är vanligt att en större fastighet har stora takytor, detta innebär att anläggningen är större än vad som kan kopplas in på den aktuella sälringsnivån.