Start 9 Kunskapsbank 9 Val av luftvärmepump: golvmodell eller väggmodell?

Val av luftvärmepump: golvmodell eller väggmodell?

jun 5, 2024

Att välja rätt luftvärmepump är viktigt för att maximera energieffektiviteten och komforten i ditt hem. Två populära typer av luftvärmepumpar är golvmodeller och väggmodeller. Båda har sina fördelar och nackdelar, och det är viktigt att förstå när det är bäst att välja den ena över den andra. I denna artikel kommer vi att utforska dessa två alternativ i detalj för att hjälpa dig göra det bästa valet för ditt hem.

Boka ett platsbesök!

Boka ett kostnadsfritt platsbesök med en energiexpert. Då genomför vi en helt oberoende byggnadsöversikt och tar fram rätt modell utifrån dina behov. Du kan även ringa oss nu direkt på 042-125200 om du har frågor eller funderingar.

Introduktion till luftvärmepumpar

Luftvärmepumpar fungerar genom att extrahera värme från utomhusluften och överföra den till inomhusluften. På sommaren kan processen reverseras för att kyla inomhusluften. Luftvärmepumpar är energieffektiva och miljövänliga, vilket gör dem till ett populärt val för både uppvärmning och kylning av bostäder.

Fördelar med luftvärmepumpar

 • Energieffektivitet: Luftvärmepumpar använder mindre energi än traditionella uppvärmningssystem.
 • Miljövänlighet: De minskar koldioxidutsläppen genom att använda förnybar energi från luften.
 • Kostnadsbesparingar: Lägre driftskostnader jämfört med el- och oljevärmesystem.
 • Dubbel funktion: Ger både uppvärmning och kylning.

Här kan du läsa mer om våra luftvärmepumpar.

Vad innebär luftvärmepump golvmodell?

En golvmodell är designad för att placeras nära golvet, antingen fristående eller monterad på väggen nära golvnivå. Dessa modeller är ofta estetiskt tilltalande och kan smälta in i rummets inredning.

Fördelar med en golvmodell:

 • Bättre luftcirkulation: Eftersom varm luft stiger, kan golvmodeller effektivt värma upp ett rum genom att blåsa varm luft från botten och låta den stiga naturligt.
 • Estetiskt tilltalande: Kan integreras i rummets design och ser ofta ut som en del av möblemanget.
 • Lättillgänglig: Enklare att nå för underhåll och justering.

Nackdelar med en golvmodell:

 • Platskrävande: Kan ta upp golvyta och begränsa möbleringsalternativ.
 • Dammsamling: Kan samla damm och smuts från golvet, vilket kan kräva regelbunden rengöring.

Vad innebär luftvärmepump väggmodell?

En väggmodell är designad för att monteras högt upp på väggen. Dessa modeller är vanligtvis mindre i storlek och mer diskreta, vilket gör dem till ett populärt val i många hem.

Fördelar med en väggmodell:

 • Platsbesparande: monteras högt på väggen och tar ingen golvyta, vilket ger större flexibilitet i möbleringen.
 • Bättre spridning av luft: hög placering kan bidra till bättre spridning av kall eller varm luft i hela rummet.
 • Mindre störande: mindre benägen att störa möblering eller utsikt.

Nackdelar med en väggmodell:

 • Svåråtkomligt: Kan vara svårare att nå för underhåll och justering.
 • Ojämn uppvärmning: Värmen kan stiga och ackumuleras nära taket, vilket kan leda till ojämn uppvärmning.

När ska man välja en golvbaserad luftvärmepump?

Hus med högt i tak

I hus med högt i tak kan en golvmodell vara mer effektiv eftersom den blåser varm luft från golvnivå, vilket gör att värmen naturligt stiger och fyller hela rummet.

Rum med begränsad väggyta

Om väggarna i rummet är upptagna av stora fönster eller mycket möbler, kan en golvmodell vara ett bättre val eftersom den kan placeras strategiskt för att undvika hinder.

Estetiska skäl

Om du vill att värmepumpen ska smälta in med din inredning, kan en golvmodell vara ett mer estetiskt tilltalande val. Många golvmodeller är designade för att se ut som en del av möblemanget.

Bättre luftcirkulation

För rum där bra luftcirkulation är viktig, som i vardagsrum eller större öppna ytor, kan en golvmodell erbjuda mer effektiv värmespridning.

När ska man välja en väggbaserad luftvärmepump?

Små och trånga utrymmen

I mindre rum eller trånga utrymmen där golvytan är begränsad, kan en väggmodell vara idealisk eftersom den inte tar upp någon golvyta.

Optimal luftspridning

I rum där du vill ha en jämn spridning av kall eller varm luft, kan en väggmodell vara effektiv eftersom den placerar luftflödet högre upp, vilket hjälper till att sprida luften jämnt.

Mindre ingripande design

För dem som vill ha en diskret installation som inte påverkar rummets design eller möblering, är en väggmodell ett bra val.

Enklare installation

I många fall kan en väggmodell vara enklare att installera eftersom den kan monteras direkt på väggen utan att behöva anpassas till befintliga möbler eller golvyta.

Jämförelse mellan luftvärmepumpar i golvmodell och väggmodell

Funktion/ParameterGolvmodellVäggmodell
PlatsbehovKräver golvytaKräver ingen golvyta
LuftcirkulationBättre vid golvnivåBättre spridning från höjd
EstetikKan integreras i möbleringenDiskret och mindre synlig
UnderhållLättåtkomligSvåråtkomlig
EffektivitetBra för högt i takBra för små utrymmen
InstallationskostnadKan vara högreOfta lägre

Viktiga faktorer att tänka på vid val av luftvärmepump

Energiförbrukning

Både golv- och väggmodeller är energieffektiva, men det är viktigt att välja en modell som är dimensionerad för ditt specifika behov. Se till att kontrollera energiklassificeringen på värmepumpen.

Klimatzon

Din geografiska plats spelar också en stor roll. Om du bor i ett kallt klimat, bör du välja en värmepump som är konstruerad för att fungera effektivt vid låga temperaturer.

Budget

Installationskostnader och underhåll kan variera mellan golv- och väggmodeller. Överväg din budget noga innan du gör ditt val.

Estetiska preferenser

Om utseendet är viktigt för dig, överväg vilken modell som bäst smälter in i din inredning. Golvmodeller kan se mer ut som möbler, medan väggmodeller är mer diskreta.

Luftflöde och ljudnivå

Se till att välja en modell med justerbart luftflöde och låg ljudnivå, särskilt om värmepumpen ska installeras i ett sovrum eller vardagsrum där tystnad är viktigt.

Installation och underhåll

Installation av golvmodell

Installationen av en golvmodell kräver noggrann placering för att säkerställa optimal luftflöde och effektivitet. Det är viktigt att golvmodellen inte blockeras av möbler eller andra hinder.

Installation av väggmodell

Väggmodeller är enklare att installera och kräver endast en väggmontering. Se till att den placeras högt nog för att optimera luftflödet, men ändå inom räckhåll för underhåll.

Underhåll av golvmodell

Golvmodeller kan vara lättare att nå och rengöra, vilket gör underhållet enklare. Dammsug regelbundet och kontrollera filter och luftkanaler för att säkerställa optimal prestanda.

Underhåll av väggmodell

Väggmodeller kan vara svårare att nå för underhåll. Det kan kräva en stege eller professionell hjälp för att rengöra och byta filter. Regelbundet underhåll är viktigt för att undvika blockeringar och säkerställa effektiv drift.

Slutsats

Valet mellan en golvmodell och en väggmodell luftvärmepump beror på flera faktorer, inklusive dina specifika behov, rummets utformning, och dina personliga preferenser. Båda typerna av luftvärmepumpar erbjuder unika fördelar och kan effektivt värma och kyla ditt hem. Genom att noggrant överväga dina alternativ och förstå de specifika fördelarna och nackdelarna med varje typ, kan du göra ett välgrundat beslut som optimerar komforten och energieffektiviteten i ditt hem.

När ska du välja en golvmodell?

 • Om du har högt i tak.
 • Om du har begränsad väggyta.
 • Om du vill att värmepumpen ska smälta in i inredningen.
 • Om du vill ha bättre luftcirkulation vid golvnivå.

När ska du välja en väggmodell?

 • Om du har begränsad golvyta.
 • Om du vill ha optimal luftspridning.
 • Om du vill ha en mindre påträngande design.
 • Om du vill ha en enklare installation.

Genom att förstå dessa faktorer kan du välja den bästa luftvärmepumpen för ditt hem och säkerställa en bekväm och effektiv uppvärmningslösning året runt.

Vanliga frågor och svar om luftvärmepumpar

Hur mycket kostar det att installera en luftvärmepump?

Kostnaden för att installera en luftvärmepump varierar beroende på modell och installationskomplexitet. Generellt kan du förvänta dig att betala mellan 15 000 och 35 000 kronor inklusive installation.

Hur lång är livslängden på en luftvärmepump?

Med regelbundet underhåll kan en luftvärmepump hålla mellan 10 och 15 år.

Behöver jag professionell hjälp för installationen?

Ja, det rekommenderas starkt att anlita en certifierad installatör för att säkerställa korrekt installation och optimalt resultat.

Hur ofta behöver jag underhålla min luftvärmepump?

Det är bra att rengöra filter och kontrollera systemet varje månad. Professionellt underhåll bör utföras årligen för att säkerställa effektiv drift.

Kan en luftvärmepump fungera effektivt i kallt klimat?

Ja, moderna luftvärmepumpar är designade för att fungera effektivt även vid låga temperaturer. Se till att välja en modell som är specifikt anpassad för kalla klimat.

Genom att välja rätt luftvärmepump och förstå dess fördelar kan du förbättra din hemkomfort och energieffektivitet avsevärt. Oavsett om du väljer en golvmodell eller väggmodell, kommer en luftvärmepump att vara en värdefull investering för ditt hem.

Kontaktinformation

Telefon: 042-12 52 00
Mejl: info@varmitek.se

Telefontider:

09:00 – 16:00 (Helgfri vardag)

Firmainformation

Varmitek Energisystem AB
Org. nr: 556389-1042

Fler kategorier

Här nedan hittar du fler inläggskategorier:

Senaste nyheter

Här nedan kan du se våra senaste nyheter.

Boka ett platsbesök

Boka ett kostnadsfritt platsbesök med en energiexpert. Då genomför vi en helt oberoende byggnadsöversikt och tar fram rätt lösning utifrån dina behov. Du kan även ringa oss nu direkt på 042-125200 om du har frågor eller funderingar.

Vad våra kunder säger:

Våra Kundlöften:

Nöjd-Kundgaranti

Vi är besatta av kundnöjdhet. Därför har vi, tillsammans med våra kunder, tagit fram en checklista som vi levererar på till 100%.

En Wow-upplevelse

Vi sköter projektet från start till mål. Med oss får du en kundresa utan frågetecken där vi levererar på vårt löfte och överträffar förväntningar.

Trygghet i alla led

Vi är en certifierad installatör som enbart arbetar med kvalitativa produkter, trygga garantier och alltid är där med service & support.

Vi är medlemmar i:

Branschorganisationen för tillverkare, importörer, samt serviceföretag inom frys-, kyl- och värmepumpbranschen. 

Vi är medlemmar i:

Svensk Solenergi är en branschförening med cirka 400 medlemsföretag. Tillsammans representerar vi den svenska solenergibranschen.

Vi är certifierade av Incert:

Installations Certifiering i Stockholm AB (INCERT) bedriver verksamhet omfattande certifiering av personer och företag verksamma inom installationsområdet i bygg- och anläggningsbranschen.

Relaterade nyheter

Detta står vi för!

Trygg support

Vi strävar efter att erbjuda snabb och pålitlig hjälp när du behöver det som mest.

Service & underhåll

Vi erbjuder alltid service och underhåll, vilket ger dig trygghet och komfort genom åren.

Inga dolda kostnader

Du kommer aldrig att överraskas av en räkning du inte förväntade dig.

Certifierade installatörer

Våra installatörer är kylcertifierade och säkerställer en professionell och pålitlig installation.

Välkända varumärken

Vi erbjuder endast välkända varumärken för att säkerställa hög kvalitet och effektivitet.

Trygga garantier

Vår dedikation till kvalitet och pålitlighet sträcker sig även till våra garantier.

Kunden först, alltid

Vi strävar efter att överträffa dina förväntningar genom exceptionell personlig service.

Nöjd-kundgaranti

Vi har, tillsammans med våra kunder, tagit fram en checklista som vi levererar på till 100%.

35 års erfarenhet och 1000-tals nöjda kunder

När vi startade år 1989 tillverkade vi egna bergvärmepumpar under vårt egna varumärke, Varmitek. Idag är vi en erkänd oberoende installatör och leverantör av klimatsmarta värmepumpar! Under alla år har vi hjälpt 1000-tals kunder att effektivsera sina uppvärmningskostnader.

Vi är på ständig jakt efter duktiga och erfarna medarbetare!

Vår passion är att leverera kvalitativa energilösningar som inte bara fungerar, utan också överträffar förväntningarna. För att göra detta behöver vi ett engagerat team som brinner för miljö, energi och att skapa en ”wow-upplevelse”.

solen med helheten i fokus