Start 9 Kunskapsbank 9 Allt du behöver veta om SCOP-värde

Allt du behöver veta om SCOP-värde

jul 10, 2024

Ett av de mått som används för att bedöma värmepumpens energieffektivitet är SCOP-värde. Men vad är egentligen SCOP-värde och varför är det så viktigt? I den här artikeln kommer vi på Varmitek Energisystem AB att ge en förklaring av SCOP-värde, vilken betydelse värdet har och hur det kan påverka både din plånbok och miljön.

Boka ett platsbesök!

Boka ett kostnadsfritt platsbesök med en energiexpert. Då genomför vi en helt oberoende byggnadsöversikt och tar fram rätt modell utifrån dina behov. Du kan även ringa oss nu direkt på 042-125200 om du har frågor eller funderingar.

Vad är SCOP-värde?

SCOP står för ”Seasonal Coefficient of Performance” och är ett mått på värmepumpens effektivitet över en hel säsong. Det är ett genomsnittligt värde som tar hänsyn till variationer i temperatur och energibehov under hela året. SCOP-värdet beräknas genom att ta förhållandet mellan den energi som levereras av värmepumpen och den energi som förbrukas av den, över en hel uppvärmningssäsong.

För att förklara detta med ett exempel: Om en värmepump har ett SCOP-värde på 4 betyder det att den levererar 4 gånger mer värmeenergi än den elenergi som den förbrukar under en säsong. Detta gör SCOP-värdet till ett mer realistiskt och praktiskt mått på värmepumpens effektivitet jämfört med andra mått som endast mäter prestanda under specifika förhållanden.

Varför är SCOP-värde viktigt?

SCOP-värdet är ett viktigt mått av flera anledningar:

 • Energibesparing och kostnadseffektivitet: En värmepump med ett högt SCOP-värde är mer energieffektiv, vilket betyder att den förbrukar mindre energi för att leverera samma mängd värme. Detta leder till lägre energikostnader för konsumenten. Genom att minska energiförbrukningen kan hushåll och företag spara pengar på sina energiräkningar.
 • Miljöpåverkan: Genom att använda en värmepump med högre SCOP-värde kan vi minska vår energiförbrukning och därmed vår miljöpåverkan. Mindre energiförbrukning betyder mindre utsläpp av växthusgaser. Detta är särskilt viktigt i dagens klimat där det finns ett stort behov av att minska koldioxidutsläppen för att bekämpa klimatförändringarna.

Här kan du läsa mer om vilken värmepump är bäst?

Hur används SCOP-värde?

SCOP-värdet används främst för att bedöma effektiviteten hos värmepumpar, men det kan också vara relevant för andra apparater som används för uppvärmning och kylning. Ett högt SCOP-värde indikerar att en värmepump är effektivare och därmed ett bättre val både ekonomiskt och miljömässigt.

 • Värmepumpar: Värmepumpar är den vanligaste typen av apparater där SCOP-värdet är relevant. Dessa apparater används både för uppvärmning av bostäder och kommersiella byggnader. Genom att välja en värmepump med högt SCOP-värde kan man säkerställa att man får en energieffektiv lösning som minskar både energikostnader och miljöpåverkan.
 • Andra apparater: SCOP-värdet kan även användas för att bedöma effektiviteten hos andra typer av uppvärmnings- och kylsystem, såsom luftkonditionering och värmeväxlare. Genom att använda SCOP-värdet som en jämförelse kan konsumenter och företag göra mer informerade val när de köper nya apparater.

Fördelar med högt SCOP-värde

Att välja apparater med högt SCOP-värde har flera fördelar:

 • Ekonomiska fördelar: En värmepump med högt SCOP-värde använder mindre energi, vilket minskar dina energikostnader över tid. Detta kan leda till viktiga besparingar, särskilt under kalla vintermånader när uppvärmningsbehovet är som störst.
 • Miljöfördelar: Mindre energiförbrukning innebär också mindre belastning på miljön, vilket bidrar till att minska ditt koldioxidavtryck. Genom att välja energieffektiva apparater kan vi alla bidra till att minska växthusgasutsläppen och skydda planeten för framtida generationer.
 • Förbättrad komfort: Apparater med högt SCOP-värde tenderar att vara mer effektiva och kan därför upprätthålla en jämnare och mer behaglig inomhustemperatur. Detta kan förbättra komforten i ditt hem eller på arbetsplatsen, vilket är särskilt viktigt under extrema väderförhållanden.

Hur kan man förbättra SCOP-värdet?

Det finns flera sätt att förbättra SCOP-värdet på dina apparater:

 • Val av rätt värmepump: Investera i energisnåla värmepumpar med högt SCOP-värde. Det är viktigt att göra noggranna undersökningar och jämförelser innan man köper en ny värmepump för att säkerställa att man får en produkt som är både effektiv och hållbar.
 • Underhåll och optimering: Regelbundet underhåll och service av din värmepump kan förbättra effektiviteten. Detta inkluderar rengöring av filter och kontroll av systemets allmänna tillstånd. Genom att säkerställa att din värmepump är i gott skick kan du maximera prestanda och livslängd.
 • Installation: Korrekt installation av värmepumpar och andra apparater är avgörande för att uppnå optimalt SCOP-värde. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner och om möjligt, anlita en professionell installatör för att säkerställa att allt fungerar som det ska.
 • Användning: Hur du använder din värmepump kan också påverka SCOP-värdet. Genom att använda termostater och andra styrsystem kan du minimera energiförbrukningen och maximera effektiviteten.

Här kan du läsa mer om hur en värmepump fungerar. 

SCOP-värde jämfört med andra mått

Det är också viktigt att förstå hur SCOP-värdet förhåller sig till andra energimått, såsom COP (Coefficient of Performance). Medan COP-värdet mäter effektiviteten under specifika driftsförhållanden, ger SCOP-värdet en mer heltäckande bild av effektiviteten över en hel säsong. Detta gör SCOP-värdet till ett mer pålitligt mått för energieffektivitet.

 • COP-värde: COP-värdet mäter värmepumpens prestanda vid specifika temperaturer och driftsförhållanden. Detta kan vara användbart för att få en uppfattning om en värmepumps effektivitet under idealiska förhållanden, men det ger inte en fullständig bild av dess prestanda under hela säsongen.
 • SEER-värde: SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) är ett annat mått som används för att bedöma energieffektiviteten för luftkonditionering. Precis som SCOP-värdet tar SEER-värdet hänsyn till variationer i temperatur och driftsförhållanden över en hel säsong, vilket gör det till ett pålitligt mått.

Här kan du läsa mer om du är osäker på om du ska välja en bergvärmepump eller en luft-vattenvärmepump.

Sammanfattningsvis är SCOP-värde ett kritiskt mått när det kommer till att bedöma energikonsumtionen och effektiviteten hos värmepumpar och andra uppvärmningslösningar. Genom att förstå och använda SCOP-värdet kan du göra mer informerade val som både sparar pengar och skyddar miljön. Nästa gång du överväger att köpa en värmepump, se till att kontrollera SCOP-värdet för att säkerställa att du gör ett hållbart och ekonomiskt val.

Att förstå SCOP-värdet och dess betydelse är viktigt för alla som vill förbättra sin energieffektivitet och minska sina energikostnader. Genom att välja lösningar med höga SCOP-värden kan du säkerställa att du får de mest effektiva och miljövänliga lösningarna för uppvärmning och kylning.

Genom att följa de tips och råd som presenteras i denna artikel kan du optimera din energiförbrukning och bidra till en mer hållbar framtid. Oavsett om du är en villaägare, fastighetsägare eller företagare, är det viktigt att förstå och tillämpa SCOP-värdet i dina energibesparingsstrategier.

Kontaktinformation

Telefon: 042-12 52 00
Mejl: info@varmitek.se

Telefontider:

09:00 – 16:00 (Helgfri vardag)

Firmainformation

Varmitek Energisystem AB
Org. nr: 556389-1042

Fler kategorier

Här nedan hittar du fler inläggskategorier:

Senaste nyheter

Här nedan kan du se våra senaste nyheter.

Boka ett platsbesök

Boka ett kostnadsfritt platsbesök med en energiexpert. Då genomför vi en helt oberoende byggnadsöversikt och tar fram rätt lösning utifrån dina behov. Du kan även ringa oss nu direkt på 042-125200 om du har frågor eller funderingar.

Vad våra kunder säger:

Våra Kundlöften:

Nöjd-Kundgaranti

Vi är besatta av kundnöjdhet. Därför har vi, tillsammans med våra kunder, tagit fram en checklista som vi levererar på till 100%.

En Wow-upplevelse

Vi sköter projektet från start till mål. Med oss får du en kundresa utan frågetecken där vi levererar på vårt löfte och överträffar förväntningar.

Trygghet i alla led

Vi är en certifierad installatör som enbart arbetar med kvalitativa produkter, trygga garantier och alltid är där med service & support.

Vi är medlemmar i:

Branschorganisationen för tillverkare, importörer, samt serviceföretag inom frys-, kyl- och värmepumpbranschen. 

Vi är medlemmar i:

Svensk Solenergi är en branschförening med cirka 400 medlemsföretag. Tillsammans representerar vi den svenska solenergibranschen.

Vi är certifierade av Incert:

Installations Certifiering i Stockholm AB (INCERT) bedriver verksamhet omfattande certifiering av personer och företag verksamma inom installationsområdet i bygg- och anläggningsbranschen.

Relaterade nyheter

Detta står vi för!

Trygg support

Vi strävar efter att erbjuda snabb och pålitlig hjälp när du behöver det som mest.

Service & underhåll

Vi erbjuder alltid service och underhåll, vilket ger dig trygghet och komfort genom åren.

Inga dolda kostnader

Du kommer aldrig att överraskas av en räkning du inte förväntade dig.

Certifierade installatörer

Våra installatörer är kylcertifierade och säkerställer en professionell och pålitlig installation.

Välkända varumärken

Vi erbjuder endast välkända varumärken för att säkerställa hög kvalitet och effektivitet.

Trygga garantier

Vår dedikation till kvalitet och pålitlighet sträcker sig även till våra garantier.

Kunden först, alltid

Vi strävar efter att överträffa dina förväntningar genom exceptionell personlig service.

Nöjd-kundgaranti

Vi har, tillsammans med våra kunder, tagit fram en checklista som vi levererar på till 100%.

35 års erfarenhet och 1000-tals nöjda kunder

När vi startade år 1989 tillverkade vi egna bergvärmepumpar under vårt egna varumärke, Varmitek. Idag är vi en erkänd oberoende installatör och leverantör av klimatsmarta värmepumpar! Under alla år har vi hjälpt 1000-tals kunder att effektivsera sina uppvärmningskostnader.

Vi är på ständig jakt efter duktiga och erfarna medarbetare!

Vår passion är att leverera kvalitativa energilösningar som inte bara fungerar, utan också överträffar förväntningarna. För att göra detta behöver vi ett engagerat team som brinner för miljö, energi och att skapa en ”wow-upplevelse”.

solen med helheten i fokus