Start 9 Kunskapsbank 9 Ska jag välja luft/vatten eller bergvärme?

Ska jag välja luft/vatten eller bergvärme?

jan 24, 2024

Många kunder vänder sig till oss på Varmitek med en återkommande fråga: ”Vilken lösning är bäst, luft/vattenvärmepump eller bergvärmepump?” Tyvärr finns det inget enkelt svar på den frågan. Precis som i många andra situationer beror det på vilka specifika behov du har. I denna artikel vill vi hjälpa dig att förstå skillnaderna mellan dessa två system och vägleda dig mot det alternativ som bäst passar just dina förutsättningar och krav.

Boka ett platsbesök

Boka ett kostnadsfritt platsbesök med en energiexpert. Då genomför vi en helt oberoende byggnadsöversikt och tar fram rätt modell utifrån dina behov. Du kan även ringa oss nu direkt på 042-125200 om du har frågor eller funderingar.

När ska jag välja en luft-vattenvärmepump?

Här nedan försöker vi förklara när du bör välja en luft-vattenvärmepump framför en bergvärmepump.

1. Välj en luft-vattenvärmepump om priset är det viktigaste

För vissa personer är det initiala priset den mest avgörande faktorn. Om det är du, då är antagligen en luft-vattenvärmepump det bästa alternativet för dig.

Luft-vattenvärmepumpar är en effektiv lösning med lägre installationskostnader jämfört med bergvärmepumpar.

2. Välj en luft-vattenvärmepump om enkel installation är det viktigaste

Vissa personer vill att installationen ska gå snabbt och smidigt. Om det är du, då är antagligen en luft-vattenvärmepump den bästa lösningen för dig.

Luft-vattenvärmepumpen är relativt enkel att installera, eftersom den inte kräver några markbaserade borrningar eller slingor. Därför kan installationen genomföras snabbt och smidigt, vilket sparar både tid och pengar.

3. Välj en luft-vattenvärmepump om du behöver en flexibel lösning

Vissa personer har inte tillgång till en stor trädgård för att lägga jordvärmeslingor eller rätt markförutsättningar för att borra. Om detta är du, då är antagligen en luft-vattenvärmepump det bästa valet för dig.

Luft-vattenvärmepumpar är mer flexibla när det gäller plats för installation. De kräver inte tillgång till mark för att installera jordvärmeslingor eller vertikala borrhål.

Om någon av ovanstående punkter stämmer in på dig bör du välja en luft-vattenvärmepump. Har du en triss i punkter är valet ännu enklare – luft/vatten!

Här kan du läsa mer om våra luft-vattenvärmepumpar.

När ska jag välja en bergvärmepump?

Här nedan försöker vi förklara när du ska välja en bergvärmepump framför en luft-vattenvärmepump. 

1. Välj bergvärme om du vill ha en pålitlig och stabil lösning

Vissa personer värdesätter pålitlighet och stabilitet framför pris och flexibilitet. Om det är du, då tycker vi att du ska välja en bergvärmepump. 

Bergvärmepumpen har en jämnare och mer konsekvent driftsmiljö vilket bidrar till mindre slitage på komponenterna, vilket resulterar i färre reparationer och ett längre liv för systemet som helhet.

2. Välj bergvärme om du bor i ett område där temperaturen ofta är mycket låg

Vissa personer bor i områden med långa och stränga vintrar. Om det är du, då tycker vi att du ska välja en bergvärmepump. 

Bergvärmepumpen kan producera värme, oavsett hur låg temperaturen är utomhus, eftersom den utnyttjar den konstanta temperaturen i marken. 

3. Välj bergvärme om effektivitet är av högsta prioritet 

För vissa personer är SCOP-värde och energieffektivitet den avgörande komponenten.Om det är du, då ska du välja en bergvärmepump. 

Eftersom bergvärmepumpar utnyttjar den naturliga och konstanta värmen i marken är de mer energieffektiva och genererar oftast ett högre SCOP-värde. 

Om någon av ovanstående punkter stämmer in på dig bör du välja en bergvärmepump. Har du en triss i punkter är valet ännu enklare – bergvärme!

Här kan du läsa mer om våra bergvärmepumpar.

Välj befintlig uppvärmningslösning vid utbyte

Om du ska byta ut din luft-vattenvärmepump eller bergvärmepump tycker vi att du ska välja samma uppvärmningslösning, men med en uppdaterad värmepump. 

Det finns ingen anledning att byta ut din bergvärme mot luft-vatten eller vice versa. Har du en bergvärmepump i dagsläget byter vi ut den mot en ny, men använder ditt befintliga borrhål. Har du en luft-vattenvärmepump i dagsläget byter vi ut den mot en ny, men använder dina befintliga rör.  

Avslutande ord

När det kommer till att välja mellan en luft-vattenvärmepump och en bergvärmepump, är det viktigt att överväga dina behov och prioriteringar noggrant. Vi på Varmitek vet att det inte finns någon universell lösning som passar alla, det är därför vi strävar efter att ge dig den information och vägledning du behöver för att fatta det bästa beslutet för ditt hem.

Här kan du läsa mer om vilken värmepump är bäst.

En viktig fotnot i det hela är att luft-vattenvärmepumpen har utvecklats enormt sedan 2010-talet. Idag har en bra luft-vattenvärmepump nästan lika högt SCOP-värde som en effektiv bergvärmepump.

Oavsett vilken typ av värmepump du väljer kan du lita på att Varmitek finns där för att stödja dig genom hela processen, från val av rätt produkt till installation och service. Boka ett platsbesök idag så kommer vi ut och gör en kostnadsfri översikt av just dina specifika uppvärmningsbehov.

Kontaktinformation

Telefon: 042-12 52 00
Mejl: info@varmitek.se

Telefontider:

09:00 – 16:00 (Helgfri vardag)

Firmainformation

Varmitek Energisystem AB
Org. nr: 556389-1042

Fler kategorier

Här nedan hittar du fler inläggskategorier:

Senaste nyheter

Här nedan kan du se våra senaste nyheter.

Boka ett platsbesök

Boka ett kostnadsfritt platsbesök med en energiexpert. Då genomför vi en helt oberoende byggnadsöversikt och tar fram rätt lösning utifrån dina behov. Du kan även ringa oss nu direkt på 042-125200 om du har frågor eller funderingar.

Vad våra kunder säger:

Våra Kundlöften:

Nöjd-Kundgaranti

Vi är besatta av kundnöjdhet. Därför har vi, tillsammans med våra kunder, tagit fram en checklista som vi levererar på till 100%.

En Wow-upplevelse

Vi sköter projektet från start till mål. Med oss får du en kundresa utan frågetecken där vi levererar på vårt löfte och överträffar förväntningar.

Trygghet i alla led

Vi är en certifierad installatör som enbart arbetar med kvalitativa produkter, trygga garantier och alltid är där med service & support.

Vi är medlemmar i:

Branschorganisationen för tillverkare, importörer, samt serviceföretag inom frys-, kyl- och värmepumpbranschen. 

Vi är medlemmar i:

Svensk Solenergi är en branschförening med cirka 400 medlemsföretag. Tillsammans representerar vi den svenska solenergibranschen.

Vi är certifierade av Incert:

Installations Certifiering i Stockholm AB (INCERT) bedriver verksamhet omfattande certifiering av personer och företag verksamma inom installationsområdet i bygg- och anläggningsbranschen.

Relaterade nyheter

Detta står vi för!

Trygg support

Vi strävar efter att erbjuda snabb och pålitlig hjälp när du behöver det som mest.

Service & underhåll

Vi erbjuder alltid service och underhåll, vilket ger dig trygghet och komfort genom åren.

Inga dolda kostnader

Du kommer aldrig att överraskas av en räkning du inte förväntade dig.

Certifierade installatörer

Våra installatörer är kylcertifierade och säkerställer en professionell och pålitlig installation.

Välkända varumärken

Vi erbjuder endast välkända varumärken för att säkerställa hög kvalitet och effektivitet.

Trygga garantier

Vår dedikation till kvalitet och pålitlighet sträcker sig även till våra garantier.

Kunden först, alltid

Vi strävar efter att överträffa dina förväntningar genom exceptionell personlig service.

Nöjd-kundgaranti

Vi har, tillsammans med våra kunder, tagit fram en checklista som vi levererar på till 100%.

35 års erfarenhet och 1000-tals nöjda kunder

När vi startade år 1989 tillverkade vi egna bergvärmepumpar under vårt egna varumärke, Varmitek. Idag är vi en erkänd oberoende installatör och leverantör av klimatsmarta värmepumpar! Under alla år har vi hjälpt 1000-tals kunder att effektivsera sina uppvärmningskostnader.

Vi är på ständig jakt efter duktiga och erfarna medarbetare!

Vår passion är att leverera kvalitativa energilösningar som inte bara fungerar, utan också överträffar förväntningarna. För att göra detta behöver vi ett engagerat team som brinner för miljö, energi och att skapa en ”wow-upplevelse”.

solen med helheten i fokus