Start 9 Kunskapsbank 9 NIBE Frånluftsvärmepump – Skillnaden mellan F370, F470 och S735

NIBE Frånluftsvärmepump – Skillnaden mellan F370, F470 och S735

sep 10, 2024

När du väljer en frånluftsvärmepump är det viktigt att förstå de olika alternativ som finns på marknaden för att kunna göra ett informerat val. NIBE, erbjuder ett brett utbud av frånluftsvärmepumpar, modellerna NIBE F470, NIBE F370 och NIBE S735. Dessa tre modeller har olika funktioner och specifikationer som gör dem lämpliga för olika typer av bostäder och behov. I denna artikel tar vi upp skillnaderna mellan dessa frånluftsvärmepumpar i detalj, så att du kan avgöra vilken som passar bäst utifrån dina behov.

Vi på Varmitek Energisystem är en oberoende leverantör och installatör av värmepumpar. Om du bor i Skåne kommer vi på gärna ut på ett kostnadsfritt platsbesök. Där går vi igenom din fastighet och tar fram den bästa värmepumpen utifrån dina specifika behov.

Boka ett platsbesök

Boka ett kostnadsfritt platsbesök med en energiexpert. Då genomför vi en helt oberoende byggnadsöversikt och tar fram rätt modell utifrån dina behov. Du kan även ringa oss nu direkt på 042-125200 om du har frågor eller funderingar.

Frånluftsvärmepump från NIBE

Vad är en frånluftsvärmepump?

En frånluftsvärmepump använder den varma luft som redan finns i ditt hem för att producera värme och varmvatten. Genom att återvinna värmen från ventilationsluften minskar behovet av att använda el för uppvärmning, vilket leder till lägre energikostnader och mindre miljöpåverkan.

NIBE F370: En kompakt och prisvärd lösning

NIBE F370 är en mer kompakt och prisvärd frånluftsvärmepump, vilket gör den idealisk för mindre bostäder. Trots sitt mindre format är den en effektiv lösning för uppvärmning och ventilation.

NIBE F370: Tekniska specifikationer

NIBE F370 har följande tekniska specifikationer:

  • Effektområde: 1,5 – 4 kW
  • Varmvattenkapacitet: 170 liter
  • Ventilationskapacitet: Upp till 270 m³/h
  • Energiklass: A+ för rumsuppvärmning, A för varmvatten
  • Mått (H x B x D): 2100 x 600 x 615 mm
  • Ljudnivå: Cirka 34 dB(A)

NIBE F370: Funktioner

NIBE F370 erbjuder en grundläggande men effektiv uppvärmningslösning. Den har en inbyggd varmvattenberedare, vilket gör att den kan leverera både värme och varmvatten till hemmet. Den är även enkel att installera och använda, vilket gör den idealisk för dem som söker en prisvärd lösning utan att kompromissa med prestanda.

NIBE F470: En avancerad lösning för medelstora bostäder

NIBE F470 är en allt-i-ett frånluftsvärmepump som är designad för att möta behoven i medelstora bostäder. Den erbjuder både uppvärmning, ventilation, varmvatten och värmeåtervinning i en och samma enhet.

NIBE F470: Tekniska specifikationer

NIBE F470 har följande tekniska specifikationer:

  • Effektområde: 1,5 – 4 kW
  • Varmvattenkapacitet: 170 liter
  • Ventilationskapacitet: Upp till 270 m³/h
  • Energiklass: A+ för rumsuppvärmning, A för varmvatten
  • Mått (H x B x D): 2100 x 600 x 616 mm
  • Ljudnivå: Cirka 35 dB(A)

NIBE F470: Funktioner

NIBE F470 är utrustad med ett avancerat styrsystem som gör det möjligt att optimera inomhusklimatet efter behov. Den har en integrerad varmvattenberedare med en kapacitet på 170 liter, vilket är tillräckligt för en medelstor familj. Dessutom är den kompatibel med smarta hemlösningar, vilket gör att du kan styra och övervaka värmepumpen via din smartphone.

NIBE S735: Den mest avancerade frånluftsvärmepumpen

NIBE S735 representerar toppen av teknik inom NIBE frånluftsvärmepumpar. Den är utformad för större hem och erbjuder avancerade funktioner som gör den till en framtidssäker investering.

NIBE S735: Tekniska specifikationer

NIBE S735 har följande tekniska specifikationer:

  • Effektområde: 1,5 – 6 kW (inverterstyrd)
  • Varmvattenkapacitet: Upp till 264 liter
  • Ventilationskapacitet: Upp till 350 m³/h
  • Energiklass: A+++ för rumsuppvärmning, A för varmvatten
  • Mått (H x B x D): 2025 x 600 x 620 mm
  • Ljudnivå: Cirka 49 dB(A)

NIBE S735: Funktioner

NIBE S735 är en inverterstyrd värmepump, vilket innebär att den kan anpassa sin kapacitet efter ditt hems behov i realtid. Detta gör den extremt energieffektiv och ekonomisk i drift. Den har också en högre varmvattenkapacitet, vilket gör den lämplig för större hushåll med högre krav på varmvatten. Dessutom är den utrustad med NIBE myUplink, vilket gör att du kan övervaka och styra systemet via din smartphone. Den är också mycket tystgående och har en snygg, modern design.

Här kan du läsa mer om NIBE S735

Skillnader mellan NIBE F470, NIBE F370 och NIBE S735

Trots att dessa tre modeller har liknande grundfunktioner, finns det skillnader som kan påverka ditt val.

Effekt och kapacitet

En av de största skillnaderna är effekten och kapaciteten. NIBE S735 har ett bredare effektområde på upp till 6 kW och kan hantera större volymer av ventilation (upp till 350 m³/h), vilket gör den bäst lämpad för större hus. Både F370 och F470 har ett effektområde på upp till 4 kW och en ventilationskapacitet på upp till 270 m³/h, vilket gör dem mer lämpliga för medelstora till mindre bostäder.

Energiklassning och effektivitet

NIBE S735 har den högsta energiklassningen med A+++ för rumsuppvärmning, vilket betyder att den är den mest energieffektiva av de tre. F370 och F470 har båda energiklassningen A+ för rumsuppvärmning, vilket fortfarande är mycket energieffektivt, men inte på samma nivå som S735.

Funktioner och smart teknik

NIBE S735 erbjuder fler avancerade funktioner och smart teknik än både F370 och F470. Den har till exempel en inverterstyrd kompressor som kan justera sin effekt beroende på behovet, vilket ökar både effektiviteten och komforten. Dessutom erbjuder S735 integrerad WiFi och möjlighet till fjärrstyrning via NIBE myUplink, i F370 och F470 behöver du en kopplad internetkabel för att använda NIBE Uplink.

Ljudnivå

När det gäller ljudnivå är NIBE F370 den tystaste modellen med en ljudnivå på 34 dB(A), tätt följd av F470 med 35 dB(A). NIBE S735 har en högre ljudnivå på 49 dB(A) vid maximal effekt, vilket är något att beakta om tystnad är en prioritet i hemmet.

Vilken frånluftsvärmepump är rätt för dig?

När du väljer mellan NIBE F470, F370 och S735, är det viktigt att förstå behoven för ditt hem och hur dessa värmepumpar kan uppfylla dem.

NIBE F370: För mindre till medelstora bostäder

NIBE F370 är bäst lämpad för mindre hus med mindre värme- och ventilationsbehov. Denna modell är idealisk för dem som söker en kostnadseffektiv lösning som ändå erbjuder tillräcklig kapacitet för att hantera grundläggande uppvärmning och varmvattenbehov. Tack vare sin kompakta storlek och enklare funktionalitet är den lätt att installera och underhålla, vilket gör den till ett utmärkt val för förstagångsköpare av frånluftsvärmepumpar eller för mindre hushåll som vill hålla nere energikostnaderna. NIBE F370 är den modell som vi på Varmitek säljer mest av, framförallt vid utbyten.

NIBE F470: För medelstora hem med högre komfortkrav

Denna modell är designad för att leverera högre prestanda och erbjuder funktioner som gör det möjligt att optimera inomhusklimatet efter specifika behov. Den högre ventilationskapaciteten och det mer sofistikerade styrsystemet gör att F470 kan hantera fler utmaningar i ett medelstort hushåll, samtidigt som den fortfarande är energieffektiv och lätt att använda.

NIBE S735: För större hem och framtidssäkra lösningar

Om du har ett större hem eller om du söker den senaste tekniken och maximal energieffektivitet, är NIBE S735 det bästa valet. Den inverterstyrda kompressorn och den högre varmvattenkapaciteten gör att denna modell kan anpassa sig till de mest krävande behoven. S735 erbjuder inte bara högre prestanda, utan också smarta funktioner som fjärrstyrning via myUplink, vilket gör den till en framtidssäker investering. Detta är särskilt relevant för nybyggnationer eller för dem som vill uppgradera till en mer hållbar och intelligent uppvärmningslösning.

Ekonomiska överväganden

Kostnaden för installation och drift av dessa värmepumpar kan variera beroende på din bostads storlek och energibehov. Här är några faktorer att tänka på:

  • Inköpspris: Generellt sett är NIBE F370 den mest prisvärda modellen, följt av F470 och sedan S735, som är den dyraste på grund av sina avancerade funktioner och högre kapacitet.
  • Driftskostnader: På lång sikt kan S735 vara mer kostnadseffektiv tack vare sin högre energieffektivitet, särskilt om du bor i ett större hus med högre energikrav.
  • Underhåll: Alla tre modellerna kräver regelbundet underhåll för att säkerställa optimal prestanda, men tack vare smarta funktioner som fjärrövervakning kan underhållsbehovet minskas för S735.

Avslutande tankar

Att välja rätt frånluftsvärmepump kan verka komplicerat, men genom att förstå dina specifika behov och hur varje modell kan uppfylla dem, kan du göra ett informerat val som förbättrar ditt hems komfort och energieffektivitet.

  • För mindre hem: Välj NIBE F370 om du söker en prisvärd och kompakt lösning.
  • För medelstora hem: NIBE F470 erbjuder en bra balans mellan prestanda och kostnadseffektivitet.
  • För större hem eller nybyggnationer: NIBE S735 är den bästa investeringen för maximal prestanda och framtidssäkrad teknik.

För mer detaljerad information om varje modell och för att hitta en återförsäljare nära dig, besök produktsidorna för NIBE F470, NIBE F370, och NIBE S735.

Läs mer om frånluftsvärmepumpen: Bosch Compress 3800i EW

Läs mer om frånluftsvärmepumpen: CTC EcoVent i360F

Om du behöver hjälp med underhållsservice finns vi lokalt här:

Helsingborg
Malmö
Ängelholm
Landskrona
Höganäs
Lund
Båstad

Vanliga problem med värmepumpen och hur man löser dem 

Trots att värmepumpar generellt sett är pålitliga och effektiva kan det uppstå problem, framförallt om installationen eller underhållet inte har utförts korrekt. 

Värmepumpen levererar inte tillräcklig värme 

Ett av de vanligaste problemen är att värmepumpen inte levererar tillräcklig värme, vilket kan bero på en mängd olika faktorer såsom felaktiga inställningar, smutsiga filter, låga kylmedienivåer eller blockeringar i luftflödet. För att lösa detta problem kan du börja med att kontrollera och rengöra filtren samt säkerställa att utomhusenheten inte är blockerad. Om problemet kvarstår kan det vara nödvändigt att kontakta en tekniker för att justera inställningarna eller kontrollera kylmedienivån.

Värmepumpen skapar ovanliga ljud

Ett annat vanligt problem är att värmepumpen producerar ovanliga ljud, som kan vara ett tecken på att något är fel med kompressorn, fläktarna eller andra komponenter. Ljud som skrammel, visslande eller brummande kan indikera allt från lösa delar till mer allvarliga mekaniska problem. Om du hör ovanliga ljud bör du stänga av systemet och kontakta en certifierad tekniker för att inspektera enheten och identifiera problemet.

Värmepumpen läcker 

Läckage av kylmedium är också ett problem som kan uppstå och som påverkar värmepumpens effektivitet allvarligt . Om du misstänker ett läckage bör du omedelbart kontakta en professionell tekniker, eftersom hantering av kylmedium kräver särskild utbildning och utrustning. Ett läckage kan vara svårt att upptäcka utan rätt verktyg, men symptom kan inkludera minskad värmeeffekt eller en värmepump som går konstant utan att uppnå inställda temperaturer.

Frostbildning på värmepumpens utedel

Frostbildning på utedelen är ett annat problem som kan påverka värmepumpens prestanda. Det är normalt att lite frost bildas, särskilt i kallt och fuktigt väder, men om enheten är helt täckt av is kan det indikera ett problem med avfrostningscykeln. För att lösa detta kan du kontrollera avfrostningsinställningarna och se till att enheten är placerad på ett sätt som minimerar isbildning. I vissa fall kan det vara nödvändigt att justera placeringen av utomhusenheten eller att installera extra skydd för att minska isbildningen.

Elektriska problem med värmepumpen

Slutligen kan driftstörningar som frekventa avstängningar eller att systemet inte startar alls indikera elektriska problem. Dessa problem kan ofta bero på fel i strömförsörjningen, trasiga säkringar, eller problem med styrningen. Kontrollera att alla anslutningar är korrekta och att säkringarna är hela. Om problemet inte kan åtgärdas enkelt bör du kontakta en behörig elektriker eller tekniker för att inspektera systemet.

Att känna till de vanligaste problemen och ha en plan för hur man löser dem kan hjälpa dig att upprätthålla värmepumpens effektivitet och minska driftstopp. Regelbundet underhåll och snabba åtgärder vid problem är nyckeln till en lång och problemfri användning av din värmepump.

Ekonomiska aspekter och besparingar med en värmepump

Att installera en värmepump innebär en initial investering, men de långsiktiga besparingarna kan vara stora. Värmepumpar är kända för sin höga energieffektivitet, vilket innebär att de kan leverera upp till fem gånger så mycket energi som de förbrukar i elektricitet. Detta gör att de ofta betalar av sig själva på några år genom minskade energikostnader. Kostnadseffektiviteten varierar dock beroende på typen av värmepump, den initiala installationskostnaden och husets energibehov.

Bergvärme ger störst besparing på lång sikt

Bergvärmepumpar har generellt sett de högsta installationskostnaderna, men erbjuder också de största besparingarna på lång sikt tack vare sin höga effektivitet och låga driftskostnader. Luft/vatten-värmepumpar och luft/luft-värmepumpar har lägre installationskostnader, men kan också ge besparingar beroende på husets förutsättningar och användningsmönster. Du kan läsa mer om värmepumpens energieffektivitet i allt du behöver veta om SCOP-värde.

Använd eventuella bidrag och stöd

Förutom driftsbesparingar kan det finnas ekonomiska stöd och bidrag tillgängliga som kan hjälpa till att minska den initiala investeringen. I Sverige kan man ofta få bidrag för att installera energieffektiva värmesystem som värmepumpar genom olika statliga stödprogram, som ROT-avdraget eller bidrag för energieffektivisering. Det är viktigt att undersöka vilka möjligheter som finns och att ansöka om dessa bidrag i samband med installationen för att maximera besparingarna.

Genomför en kostnadskalkyl

För att få en tydlig bild av de ekonomiska fördelarna kan det vara bra att göra en kostnadskalkyl där man jämför den totala kostnaden för installation och drift av värmepumpen med ditt nuvarande värmesystem. Inkludera alla relevanta kostnader, inklusive installation, underhåll, drift och eventuella kostnader för att ta bort eller uppgradera ditt befintliga system. Jämför sedan detta med besparingarna på energikostnader över tid för att avgöra återbetalningstiden för investeringen.

Genom att noggrant planera och räkna på de ekonomiska aspekterna kan du säkerställa att din investering i en värmepump är lönsam och att du får ut mesta möjliga besparing för pengarna.

Sammanfattning och avslutande tips

Installation av en värmepump är ett smart val för att minska energikostnaderna och öka komforten i ditt hem. Genom att noggrant planera installationen, välja rätt typ av värmepump och samarbeta med en certifierad installatör, kan du säkerställa att ditt system fungerar effektivt och pålitligt under många år framöver. Glöm inte att ta hänsyn till alla förberedelser, som analys, budget, och val av rätt leverantör och installatör, samt att noggrant följa installationsprocessen.

Efter installationen är det viktigt att regelbundet underhålla värmepumpen för att maximera livslängd och effektivitet. Var uppmärksam på vanliga problem och lös dem snabbt för att undvika större driftstopp eller skador på systemet. Slutligen, glöm inte att dra nytta av eventuella bidrag och stöd som kan hjälpa till att minska kostnaderna och göra din investering ännu mer lönsam.

Med rätt förberedelser och noggrant utfört arbete kan en värmepump bli en långsiktig och ekonomiskt fördelaktig lösning för uppvärmning och kylning av ditt hem.

Här kan du läsa mer om vilken värmepump vi tycker är bäst.

Kontaktinformation

Telefon: 042-12 52 00
Mejl: info@varmitek.se

Telefontider:

09:00 – 16:00 (Helgfri vardag)

Firmainformation

Varmitek Energisystem AB
Org. nr: 556389-1042

Fler kategorier

Här nedan hittar du fler inläggskategorier:

Senaste nyheter

Här nedan kan du se våra senaste nyheter.

Boka ett platsbesök

Boka ett kostnadsfritt platsbesök med en energiexpert. Då genomför vi en helt oberoende byggnadsöversikt och tar fram rätt lösning utifrån dina behov. Du kan även ringa oss nu direkt på 042-125200 om du har frågor eller funderingar.

Vad våra kunder säger:

Våra Kundlöften:

Nöjd-Kundgaranti

Vi är besatta av kundnöjdhet. Därför har vi, tillsammans med våra kunder, tagit fram en checklista som vi levererar på till 100%.

En Wow-upplevelse

Vi sköter projektet från start till mål. Med oss får du en kundresa utan frågetecken där vi levererar på vårt löfte och överträffar förväntningar.

Trygghet i alla led

Vi är en certifierad installatör som enbart arbetar med kvalitativa produkter, trygga garantier och alltid är där med service & support.

Vi är medlemmar i:

Branschorganisationen för tillverkare, importörer, samt serviceföretag inom frys-, kyl- och värmepumpbranschen. 

Vi är medlemmar i:

Svensk Solenergi är en branschförening med cirka 400 medlemsföretag. Tillsammans representerar vi den svenska solenergibranschen.

Vi är certifierade av Incert:

Installations Certifiering i Stockholm AB (INCERT) bedriver verksamhet omfattande certifiering av personer och företag verksamma inom installationsområdet i bygg- och anläggningsbranschen.

Relaterade nyheter

Detta står vi för!

Trygg support

Vi strävar efter att erbjuda snabb och pålitlig hjälp när du behöver det som mest.

Service & underhåll

Vi erbjuder alltid service och underhåll, vilket ger dig trygghet och komfort genom åren.

Inga dolda kostnader

Du kommer aldrig att överraskas av en räkning du inte förväntade dig.

Certifierade installatörer

Våra installatörer är kylcertifierade och säkerställer en professionell och pålitlig installation.

Välkända varumärken

Vi erbjuder endast välkända varumärken för att säkerställa hög kvalitet och effektivitet.

Trygga garantier

Vår dedikation till kvalitet och pålitlighet sträcker sig även till våra garantier.

Kunden först, alltid

Vi strävar efter att överträffa dina förväntningar genom exceptionell personlig service.

Nöjd-kundgaranti

Vi har, tillsammans med våra kunder, tagit fram en checklista som vi levererar på till 100%.

35 års erfarenhet och 1000-tals nöjda kunder

När vi startade år 1989 tillverkade vi egna bergvärmepumpar under vårt egna varumärke, Varmitek. Idag är vi en erkänd oberoende installatör och leverantör av klimatsmarta värmepumpar! Under alla år har vi hjälpt 1000-tals kunder att effektivsera sina uppvärmningskostnader.

Vi är på ständig jakt efter duktiga och erfarna medarbetare!

Vår passion är att leverera kvalitativa energilösningar som inte bara fungerar, utan också överträffar förväntningarna. För att göra detta behöver vi ett engagerat team som brinner för miljö, energi och att skapa en ”wow-upplevelse”.

solen med helheten i fokus